Je lijf is je belangrijkste instrument


Niet praten óver, maar ervaren


Meer dan 70% van al onze expressie en communicatie is non-verbaal.
Bij lichaamsgericht werken staat het lichaam centraal. De nadruk ligt op ervaren. Je praat dus niet óver, maar ervaart en voelt wat er in je lichaam gebeurt. Je wordt je daarmee bewust van de signalen van je lijf. En je leert er naar handelen. Je eigen lichaam is een bron van kennis en wijsheid. Sterker nog: het is je belangrijkste instrument.

Uitnodiging om te voelen


Je lijf reageert voortdurend. Het reageert op prikkels van buitenaf, maar ook op prikkels vanuit jezelf. En het reageert op je gevoelens en gedachten. Door de eeuwen heen zijn we ons vermogen om hiernaar te luisteren voor een deel kwijtgeraakt.

In mijn werk als coach, trainer en yogadocente nodig ik de mensen uit om weer te gaan voelen. En ik leer de mensen weer opnieuw te luisteren naar het lichaam.

Zelf heb ik ook een hele weg bewandeld om weer goed te leren luisteren naar mijn lijf. Als ‘pleaser’ wilde ik voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik was niet trouw aan mezelf. Ik zat voortdurend ‘in mijn hoofd’, ging veel te lang door en liet me leiden door ‘wat moet’. Ondertussen voelde ik me eigen grenzen niet meer.

Bewust in je lijf zijn


Om energie en bezieling te ervaren in je leven is het van belang om je bewust te zijn van wat je voelt in je lijf. Leren om met aandacht bij jezelf te blijven, bij je eigen gevoel en behoefte. Stilstaan en luisteren naar je behoefte. Welke impuls voel je opkomen en hoe kun je daar naar handelen? Wat wil ik? In plaats van wat wil de ander. Voelen: wat is van mij en wat is van de ander?

Hoe doe je dat, stilstaan en luisteren naar je lijf?


Wat bij mij werkt om meer in mijn lijf te komen: mediteren,  of bewust dieper ademen, aan yoga doen, soms alleen wandelen in de natuur, een beetje niksen en rommelen in huis, of een dutje doen, een ontspanningsoefening doen, maar ook iets maken met mijn handen (creatief bezig zijn) of in bad gaan.

Ook stel ik mezelf vragen zoals:
Hoe voel ik mij? Wat ervaar ik in mijn lijf? Wat wil deze emotie mij vertellen? Waar heb ik nu behoefte aan? En ik geef daar dan invulling aan.

Ik schakel dus over van de ‘doe modus’ in de ‘zijnsmodus’. Dat lukt me door te vertragen in plaats van nog harder mijn best te doen of harder te gaan werken.

Het is een innerlijk proces om te leren hoe dat bij jezelf werkt en hoe jij beter naar je lichaam kan luisteren.

Bezieling in je werk en leven


Je werk en levensgeluk weer terugvinden gaat over het op zoek gaan naar je ‘authentieke zelf’. Soms, zoals bij mij, lag deze begraven onder het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik ben zelf weer gaan voelen waar ik diep van binnen naar verlang, waar mijn bezieling ligt. Hiermee is er voor mij een nieuwe  richting in mijn leven en werk zichtbaar geworden. Ik ben echt gaan doen wat beter bij mij past en waar ik energie van krijg.

Training

Jij kunt ook een nieuwe of een hernieuwde richting in je leven of werk vinden. In jezelf, door te leren luisteren naar de signalen van je lichaam.
In de training Expeditie Ikigai begeleiden Cynthia en ik onze expeditieleden bij hun zoektocht naar hun levens- en werkgeluk.
En dat doen wij op een lichaamsgerichte manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *